Etiketter

, , , ,

Omplantering av pelargon

Nu är det dags att plantera om dina pelargoner om du inte redan gjort det. Det är en riktigt härlig vårsyssla nu innan man kan vara ute i trädgården och gräva. För bästa resultat så planterar du om dem i fin pelargonjord.

Börja med att plocka fram dina pelargoner och klipp bort det som är eventuellt är torrt och dött. Ta ur pelargonen ur krukan och ta försiktigt bort så mycket som möjligt av den gamla jorden. Du kan även beskära rotsystemet lite om det behövs.

Fyll botten av krukan ( eventuellt en större) med jord och sätt ner plantan. Fyll på med ny fräsch jord runt om och tryck försiktigt runt plantan så att den står stadigt i krukan. Vattna på så att pelargonen kan komma igång igen.

Omplanterad och beskuren pelargon

Om du beskurit rotsystemet är det viktigt att du även beskär plantan. Det kan du göra ganska hårt om du vill ha en kompakt och fin växt. Klipp ovan ett bladpar så blir det en fin förgrening.

Pelargonsticklingar

De grenar du klippt av kan du göra nya plantor av. Tänk då på att ta bort så många blad som möjligt från sticklingen för att minska avdustningen av vatten, då håller sig stickling fräsch lättare. Täck gärna krukan med plast eller en glaskupa.

När pelargonen börjar sätta fart igen kan du börja med näringstillförsel när du vattnar.

Lycka till!

Av: Solveig Åkerhielm
Fotograf: Sullkullan