Etiketter

, , , , , ,

spenatNu har jag petat ner lite fler fröer för att kunna skörda lite grönt, men ve och fasa, min nya växthuslampa har inte kommit än. Min sådd av sallad börjar se lång och skranglig ut. Nåväl, det brukar bli bra i slutänden ändå.

I fredags så bredsådde jag vintersallat, miniplocksallad (igen), mangold och spenat. Plus att jag har sått gula ärtor för ärtskott och vitlöksklyftor för att få lite vitlöksblast. Jag har sått i två mindre brätten som jag delat upp i tre rutor. Tänker mig att det blir fint när olika blad blandas.

bredsa%cc%8adderSom vanligt har jag fyllt brättena med jord och vattnat innan jag strött ut fröerna. Jag brukar försöka jämna till och platta ut jorden. Annars är risken stor att den sjunker när du vattnar. Det finns plattor att köpa för det här ändamålet eller så gör man en själv. Jag har en platta som jag använder för att platta till min bokashi. Den fungerar utmärkt.

När jag sått fröerna så har jag på mer jord för att täcka sådden. Så mycket jord så att det blir rätt sådjup ungefär. Sedan vattnar jag igen försiktigt med en sprayflaska som man pumpar upp. Jättesmidigt att vattna sida sådder med tycker jag. Finns och små munstycken som man kan fästa på PET-flaskor om man föredrar det. Dessa flaskor man pumpar upp kan vara rätt dyra men man kan fynda dem billigt på våren om jag inte minns fel på Lidl. 🙂

Jag märker alltid min sådder med växtnamn och datum. Datum för att det är kul att ha koll på groningstid. Växtnamn är bra för även om man tror att man kommit ihåg vad man sått så är det sällan så.

stril

Ex. på stril som sätts på PET-flaska och ”jordplattare” 🙂

De fröer jag sått vill ha värme för att gro men de behöver inget ljus innan de grott. Så de kan i princip stå var som helst bara det är varmt. En del ställer på golv där det finns golvvärme. Så fot fröerna har grott behöver de mycket ljus. Den här årstiden är det alldeles för mörkt ute så tillskottsljus måste till. Vill man kan man köpa belysning så får man bättre resultat. Många firmor som säljer frö säljer även belysning för inomhusodling.

Vitlöksblast och gula ärtskott är inga problem att odla utan tillskottsbelysning. Det har funkat för mig. Hoppas snart kunna visa lite bilder på ätbar grönska.

//Solveig

Annonser