Etiketter

, , , ,

ho%cc%88stfa%cc%88gring-i-ka%cc%88rra

Jag får ganska ofta frågan om vilka växter man kan ha på graven. Det är en ganska svår fråga att svara på eftersom den kan betyda flera olika saker. Frågar man för att man vill hålla på traditioner, eller frågar man för att man vill att det ska hålla länge och vara lättskött eller finns det andra speciella anledningar till att man har den här funderingen.

Rent generellt så kan du plantera vad som helst på en gravplats under förutsättning att det inte finns några speciella regler på kyrkogården i fråga. En gravplantering är ju en rabatt precis som vilken annan rabatt som helst. Oftast då i en mindre skala förstås. Vad man ska undvika är större buskar och träd.

Utsmyckningarna på en grav kan grovt delas in i fyra säsonger där man traditionsenligt ofta använder dessa växter (med variationer förstås)

  • Vår – med vårlökar och penséer
  • Sommar – med sommarblommor (annueller) isbegonia är en klassiker
  • Höst – framförallt ljung
  • Vinter – gran- eller tallrisarrangemang
ljung_kottar

Enkelt med bara ljung, mossa och kottar

Nu till hösten är det aktuellt med ljung men det finns många andra vackra växter som är tåliga och passar en gravplats tycker jag. Ljungen finns i många varianter och färger och är fin att kombinera med lite mossa (fråga skogsägaren innan du plockar mossa i skogen) och varför inte några kottar från skogen. Det är alltid fint att täcka den öppna jorden med frodig och grön mossa. Jag har gjort några exempel men eftersom jag inte kan plantera på en grav så fick jag hitta en annan lösning (om du tycker att bilderna ser konstiga ut.)

 

Vill du ha mer växter så är det fint att kombinera ljungen med till exempel alunrot, prydnadskål, murgröna, prydnadsgräs, bärljung och hebe. Alla är hållbara och är fina under lång tid.

hebetema

På bilderna ser du hebe, hebe green boy, alunrot, prydnadskål och ett miscanthusgräs

Vill du ha en ljusare plantering kan du kombinera med silverek, silvergirlang eller curryört. Alla lyser upp och är fina med ljungen.

 

silverek_murgrona

Silverek, curryört, prydnadsgräs, ljung, murgöna och bärljung

Det är också fint med aster men det finns en nackdel, när blommorna vissnar så ser det bara visset ut men om man inte bekymrar sig över det så är det inga problem. Alla dessa växter brukar man säga fungerar som annueller och byts ut till nästa säsong. Även om vissa faktiskt övervintrar.

 

ljungtema_alunrot

Ljung, alunrot, miscanthus, prydnadskål och curryört

Till Alla helgons dag kan du sedan komplettera med en krans eller annat arrangemang samt en fin ljuslykta.

 

Vill du så kan du plantera perenner på gravplatsen och då finns det perenner som passar extra bra då de är långlivade och kräver lite skötsel. Det berättar jag om i ett senare inlägg.

Gillade du det här inlägget och vill läsa fler liknande inlägg,  Följ min blogg med Bloglovin

//Solveig

Annonser