Etiketter

,

FB header autumn2016

Häromdagen när jag höll en kurs slog det mig hur överväldigande och kanske lite ångestladdat det kan vara för vissa att bli med trädgård. Det beror förstås helt och hållet på hur intresserad man är och vad man själv vill ha för trädgård. Men lika väl som det kan vara jobbigt för någon som gillar trädgård att börja om när man dränerat, lika jobbigt kan det vara för någon att ta över en stor vacker trädgård med många planteringar och många blommor. Hur man än gör så känns det överväldigande. Man vet inte var man ska börja.

Jag menar vem har inte någon gång stått inför ett stort projekt och inte vetat vilket hörn man ska börja dra i? Been there, done that. Oavsett ambitioner så kan det kännas jobbigt.

Jag brukar säga att det där med trädgård ska vara lustfyllt, inte en belastning. Men precis som med ett hus finns det kanske vissa saker man bör göra för att i längden underlätta för sig själv. Klippa gräs till exempel. Det är så trist att ta hand om en gräsmatta som det börjat växa sly i. För att inte tala om att det kostar pengar.

Vad kan man göra då? Jo, det finns faktiskt en hel del man kan göra. Så här kommer några små tips till dig som blivit med trädgård eller av andra anledningar vill greja i trädgården.

 • Ta det lugnt!
 • Börja med att dokumentera din trädgård med kameran. När du sedan ser den egna trädgården på bild är det alltid lättare att se vad man tycker är bra och vad man vill åtgärda. Skriv ner dina tankar.
 • Följ trädgården under ett år och dokumentera vad som händer de olika årstiderna. Marken kan gömma många vackra växter som är värda att bevaras och som kan gå förlorade om man går för hårt och fort fram.
 • Notera hur solen rör sig och var du har dina härliga soliga platser och dina mysiga skuggiga områden.
 • Har du stora träd på tomten? Fundera både en och två gånger innan du tar bort dem. De ger både en välbehövlig skugga varma dagar, skapar rumsbildning i trädgården och framförallt bostad åt många insekter och djur. Vill du ändå göra något åt trädet, kontakta en arborist som är utbildad att se vilka behov som ger den bästa lösningen både för dig och naturen. Det kanske räcker med en kronreducering.
 • Allt behöver inte fixas på en gång. Ta en liten del av trädgården i ett första steg och gör det riktigt bra så att du känner dig nöjd.
 • Gör ett kollage eller spara bilder på pinterest som visar hur du vill att din trädgård ska se ut, vilken stil du vill ha.
 • Fundera också på hur du vill använda trädgården och vilka funktioner som är viktiga för dig. Kanske vill du ha en stor gräsmatta. Eller så vill du ha många små mysiga rum med massor av växter. Eller också vill du inte ha så mycket gräs utan mer sten, grus och trä. Var gör man av t ex parkeringsplats, cykelställ, kompost, studsmatta, uteplats, vedskjul osv. Det är helt upp till dig.
 • Fundera på hur du rör dig på tomten, var placerar man saker för att det ska fungera bra?
 • Lägg dina ambitioner på rätt nivå. Vill du fixa allt själv eller tänker du anlita entreprenörer?
 • Välj ut en liten del av trädgården som du vill göra något åt. Visualisera hur du vill att det ska se ut när du är klar. Klipp ut bilder som visar din vision eller spara bilder på Pinterest. Det kan räcka med entrén till att börja med. Det är alltid kul att komma hem till en vacker entré.

Det finns förstås mer än så här att fundera på men det är en början på vägen mot din drömträdgård.

Lycka till!

Vill du läsa fler liknande inlägg kan du göra det här eller följ min blogg. Du hittar mig även på Pinterest och Instagram under @wextverk

https://wextverk.wordpress.com/2014/05/31/tradgardstips/

https://wextverk.wordpress.com/2012/02/12/lite-tips-och-ideer/

Annonser