Jag gjorde nyligen en föryngringsbeskärning på en spireahäck (7 meter lång) och fick en stor hög med ris. Vad gör man av allt ris som blir när man har beskurit sin häck eller kanske några buskar? Här nedan följer 3 förslag på vad du kan göra med trädgårdsavfallet.

1. Kör det i kompostkvarnen

Det här är ett jättebra sätt att hantera riset. Kör det i en kompostkvarn eller klippt ner det i mindre bitar och använd det, antingen i din trädgårdskompost för att blanda upp allt kväverikt material eller använd det som marktäckning i rabatter. Varför inte lägga det i häcken? Vad du ska tänka på då är att gödsla din häck eftersom du både har ”skördat häcken” och dels lagt kolrikt material på marken runt häcken. Både den nya tillväxten av häcken och nedbrytningen av kompostmaterialet kräver en del kväve.

Så här ser det ut när jag kör i min kompostkvarn. Det är en Stiga Bio Quitet 2100 W som jag tycker fungerar bra. Min har några år på nacken men det finns säkerligen liknande nu också.

2. Påbörja en mur/staket/rumsindelning

Påbörja en mur eller rumsindelning i din trädgård av ditt rismaterial. Sätt ner dubbla rader av störar med ca 1 m mellan störarna och kanske 40-50 cm mellan raderna. Därefter har du en bra plats att lägga ditt ris på hög och du kan fylla på eftersom varje år. Vill du så är det fint att plantera någon klätterväxt nedanför som klänger på det gamla riset. Det är även bra för den biologiska mångfalden då insekter och djur gärna bosätter sig/övervintrar i riset.

3. Klätterstöd

Om du inte har så mycket ris så kan du använda riset som klätterstöd till dina växter. Jag brukar sätta ner björkris i en ring runt både pioner och riddarsporrar. Fungerar jättebra. Men sätt dit dem innan plantorna börjat växa och grenarna får gärna vara mycket förgrenade.

Om de här tre sätten inte passar dig bra så kan du också köra iväg det till närmsta återvinningscentral för kompostering. I Ludvika har vi ju tur som har en så bra återvinningscentral i Björnhyttan. Vill man kan man t.o.m gå in på internet för att se via deras webkamera om det är kö på stationen när man ska dit 🙂
//Solveig

 

Annonser