Etiketter

, , ,

Höstbukett

Höstbukett

Nu är hösten på ingång ordentligt men trädgårdsarbetet avstannar inte för det. Än finns det mycket att göra. Höstträdgård är för mig trädgård utan stress. Jag slipper slitas mellan olika aktiviteter som hör sommaren till och det jag vill göra i trädgården. Luften är hög och klar och värmen dröjer sig kvar soliga dagar.

Smultronmums

Smultronmums

Det finns fortfarande tid att njuta av det som trädgården ger. Idag har jag plockat smultron och mumsat på och en stor bukett med dahlior. Vi har börjat få frost på nätterna och de ska ändå ska plockas in för vintern.

Det är nu hög tid att planera för vårens lökflor och plantera vackra blomsterlökar i både rabatter och gräsmattor. Lyckan är när de första snödropparna tittar upp och tätt därefter kommer krokus, scilla, hyacint, narcisser och tulpan mfl. Inte nödvändigtvis i den ordningen men på ett ungefär. Nu höll jag på att glömma de ståtliga kirgislökarna.

Efter en lång och kall vinter så är det så underbart när de glada krokusarna tittar upp. De lyser upp en ännu lite grådassig gräsmatta och ger hopp om vår och värme. Hos mig är narcisserna lite sena och kommer ungefär samtidigt med tulpanerna. Frodiga färgglada tulpaner i alla färger och former. Många gånger vill jag vara genomtänkt och följa ett visst färgschema när jag gör en rabatt, men det blir inte alltid så och en rabatt med tulpaner i alla de färger är ändå underbart tycker jag.

Nu på hösten är det också dags att plantera vitlök för nästa års skörd. Det går bra till långt in på hösten.

Förutom lök så är hösten en bra tid att plantera både perenner, buskar och träd. Luften är fuktig och etableringen blir bra. Så länge plantorna är krukodlade så är det inga problem med att höstplantera. Och vad är väl egentligen bättre? På så sätt har man en ny fin plantering att se fram emot på våren. Det man ska tänka på är att vintergröna växter är bättre att plantera på våren. Det går även på hösten men då kräver de lite extra omtanke på våren precis som om de vore nyplanterade.

För dig som har turen att ha ett växthus så börjar det bli dags att se över det också. Rensa ut sånt som inte längre växer och ger frukt och gör rent. Då slipper man det på våren när man är som mest sugen att sätta igång med odlandet. I år har vindruvorna växt mig över växthuset. Vi får se om de hinner mogna.

FindusPå hösten är jag väldigt försiktig med att städa i trädgården. Jag låter växterna stå som de är. Det är så vackert när frosten nyper tag i de växter som är stadiga nog att stå över vintern. Gräs ska man inte klippa ner, då finns risk att det kommer in vatten i rören och gräset ruttnar. Vänta till våren.
Jag har haft en underbar förmiddag i trädgården och hunnit med en del. Sällskap har jag haft av också. Findus har suttit och spanat på mig gömd i kantnepetan.

//Solveig

Annonser