Etiketter

,

Har börjat med kompostering av vårt matavfall. Det är fascinerande på alla sätt. Jag har ännu inte hunnit se det långsiktiga resultatet av det men det ska bli spännande att se nästa säsong. Vad jag börjat med är att använda bokashiströ. Det innebär att man syrar sitt matavfall. Alla rester läggs i en lufttät hink en gång om dagen. Man ska helst inte öppna burken mer än 2 gånger per dag. Det innebär att jag mellanlagrar matavfallet i en kruka med lock på köksbänken. Sedan häller jag ner avfallet i hinken och strör på bokashi, ca 2 msk. Innehållet i hinken luktar lite surt men det är helt ok.

När hinken är full lägger man papper ovanpå den sista avfallet och ställer undan hinken på en mörk inte alltför varm plats. Det gäller att man har flera hinkar. Vi har två och är fyra personer i hushållet. När hinken stått ca två veckor är det dags att blanda ner den i jorden ute i trädgårdslandet eller på en plats där man vill jordförbättra.

Jag har grävt ner mina i trädgårdsland där jag inte ska odla mer i år. Man gräver helt enkelt en grop, jag har gjort avlånga, och lägger på ca 10 cm jord. Komposten ser ut som vanligt och har inte börjat brytas ner ännu utan nedbrytningen börjar först när den kommer i kontakt med jorden och luft.

Det fina är att eftersom avfallet är syrat så är inte djur intresserade av att äta upp det. De goda mikroberna hjälper till att jordförbättra och ger näring till jorden. Det går att plantera direkt och jag kan tänka mig att både pumpor, squash, tomat osv gillar det här.

Det fina är, vad jag förstår, att man kan spara sin jord från alla krukor i växthuset och blanda upp den jorden med komposten och få fin näringsrik jord till sina tomater mm nästa säsong. Tipset jag fick var att blanda jorden och förvara den i blå ikeakassar. Det ska jag testa.

Vill du läsa mer om bokashi kan du göra det här. Det är helt ekologisk och miljövänligt.

//Solveig

Annonser