Igår när jag som bäst höll på att bygga en ny portal i min trädgård så började jag fundera på varför. Varför lägger vi tid, arbete och pengar på att gräva nya stora rabatter, anläggningar i olika former och överhuvudtaget lägger så mycket tid och kraft på vår trädgård. Rent existentiellt.

Mitt behov av att skapa en tilltalande miljö i trädgården är så stor att om jag hade möjlighet skulle jag bara göra detta i min och andras trädgårdar. Jag började undra varför. Det har ju ingen praktisk betydelse om det finns fina rabatter i trädgården eller inte. Efter en stunds funderande så kom tankarna på rekreation och hälsa, odling och välbefinnande. Men de flesta tilltalas även av en vacker miljö. Är du skolad inom trädgård så ser du på den vackra miljön på ett sätt. Det analyseras och funderas. Som oskolad observerar du kanske att det är vackert eller också så njuter du bara av en behaglig och rekreativ miljö utan att reflektera över varför du trivs på platsen.

Att trivas och tycka att det är vackert skapar ett mervärde. Både rent existentiellt, men även ekonomiskt vid en eventuell försäljning av din fastighet. Känns trädgården behagfull och rekreativ och funktionell ökar värdet på fastigheten. Självklart finns det vissa som anser att en påkostad trädgård bara medför arbete. Men är det välplanerat så blir det inte så mycket arbete. Och det arbetet kan ses som en möjlighet att förbättra hälsan genom att arbeta kroppsligt i en rekreativ miljö.

Vi kommer tillbaka till ursprunget då vi odlade vår mat och brukade vår jord. Vad kan vara mer härligt än lite jord under naglarna, fåglarnas förtjusning över en blommande trädgård som drar till sig insekter och fjärilarnas flyktiga fladder i trädgårdens rabatter.

Efter lite funderande insåg jag att det är just därför jag lägger både tid, arbete och pengar på min trädgård. Har jag tur kommer en massa vänner på besök och njuter av en trevlig samvaro i behaglig och vacker miljö. Trädgården betyder mycket för mig.
//Solveig

Annonser