Värmen har strålat denna soliga hösthelg och det är precis vad vi behöver innan vi går in i vinterdvala. Det gäller att ladda inför den långa vintern och lapa i sig så mycket sol och värme som möjligt.

Detsamma är det för växter. De behöver tid på sig för att avmogna innan kylan kommer. Det är en av anledningarna till att man inte ska kvävegödsla på hösten. Vill man rusta sina växter lite extra mycket så ska man ge dem fosfor och kalium. Det vill säga man ger dem en giva PK istället för NPK. Det bör dock inte göras alltför sent. När är ju lite beroende på var i landet man är. PK gynnar bland annat härdighet, knoppsättning och  avmognad. Kväve ska man inte ge växterna när hösten närmar sig eftersom risken för att de inte hinner vintra in ökar. Om tillväxten sätter fart så kommer växten att frysa in. Och det vill man ju inte…

Njut av hösten, klipp ner löven i gräsmattan med gräsklipparen om den mulchar, istället för att kratta. Det ger näring till växterna, förbättrar jorden genom ökade mikro organismer och daggmaskarna blir glada och hjälper till att lufta jorden med sina långa gångar. Prassla i löven på promenaden och börja planera våren. Vad gjorde du inte i år i trädgården som du vill göra nästa år? Skriv ner det nu innan snön täcker allt och du har glömt bort vad det var du ville förändra.

//Solveig

Annonser