Staberg ligger öster om sjön Runn inte långt från Falun. Bergsmansgården  är en av delarna i Världsarvet Falun. Gården byggdes på 1700-talet med en barockträdgård som var den tidens rådande stilidel. På 1990-talet restaurerades trädgården efter originalritningar från 1758.

Trädgården är lagom stor för en dagsutflykt och ger inspiration till välordnade rader med grönsaker och blommor. Den barocka stilen är en intressant motvikt till dagens mer organiska former som mer liknar de engelska parkerna med böljande, slingrande gångar. Växthuset där många av växterna drivs upp innan utplantering är vackert och drivbänkarna som står utanför önskar man stod i den egna trädgården.

Trädgårdens uppbyggnad med rak mittaxel som ger en härlig siktlinje från äppelodlingarna mot huvudbyggnaden. Odlingarna i rutmönster är föredömligt ordande och inspirerar till egna stordåd i trädgårdslandet.

De vackra bänkarna på terrasseringarna uppmanar verkligen till att sätta sig en liten stund och lyssna på naturen och njuta av utsikten.

Bänken som står invid trädgårdslandet visar på att det är ok att ta en paus i ogräsrensningen och sätta sig ner och smaka på primörerna i trädgårdslandet.

Även humlestörarna är ordnade i vackert rutmönster och humleblommorna svävar högt ovanför huvudet.

Barockträdgården är värd ett besök och är man väl där så ska man också unna sig en god lunch i restaurangen.

//Solveig

Annonser